Downloads

Hier vind je de meest gebruikte Lean documenten die je zelf kunt downloaden. Deze zijn immers al grotendeel gestandaardiseerd en dus klaar voor gebruik binnen je eigen organisatie. Heb je vragen over het gebruik ervan of hoe je deze het best kunt toepassen, laat het ons dan weten! Verspil geen tijd…….

 

Wie Lean zegt, zegt 5-S! Geen enkel Lean programma kan goed van start gaan als het 5-S programma niet in de stijgers staat. Mentaliteit en discipline vormen de ankerpunten van een Lean programma . 5-S is de tool om dit te bereiken.

 

Wat voor de shopfloor geldt, geldt natuurlijk ook voor de kantoren! 5-S voor office omgevingen zoals administratie, finance, engineering, inkoop en planning is minstens net zo belangrijk!

 

Proces niet gestandaardiseerd? Dan is Continuous Improvement geen optie! Je kan immers niet optimaliseren als iedereen zijn of haar eigen werkwijze er op na houdt! Gestandaardiseerd continue verbeteren begint hier!

 

Weten waar je staat? Met deze eenvoudige Lean assessment weet je in 30 minuten in welke staat je Lean programma is. Waar zitten de sterke kanten en waar kun je nog verbeteren? Vul deze in samen met je collega’s!

 

Bij het ontwerpen van een plan of een nieuw product moet je van te voren weten of het werkt! Failure Mode and Effect Analyses (FMEA) wordt gebruikt o.a. bij Six Sigma om daarmee de juiste risico’s in beeld te krijgen m.b.v. de Risk Priority Number.

 

Het begin van elke analyse  start met een Ishikawa. Welke factoren spelen een rol bij de gewenste output? De Ishikawa is een oud gediende die nog steeds goede diensten bewijst tijdens de brainstorming op zoek naar de waarheid!

 

Verantwoordelijkheden vastleggen op elk niveau bij zowel de uitvoering van een verbeterproject als  bij een standaard procedure. De Responsible-Accountable-Consulted-Informed (RACI) matrix schept duidelijkheid en is een vast onderdeel van de Control stap in de DMAIC.

 

Wat je erin stopt, komt er ook weer uit! Een brug slaan tussen de Key-Process-Output-Variabelen (KPOV) en de Key-Process-Input-Variabelen (KPIV) is de kern waar het om draait bij proces betrouwbaarheid. Niet vreemd dat de SIPOC (Supplier-KPIV-Process-KPOV-Customer) de basis is van een goed opgezet Six Sigma project!

 

Problemen worden vaak snel en adequaat opgelost. De ervaren mensen weten precies waar je aan moet draaien om snel weer verder te kunnen gaan.  Er is echter een probleem. Het blijft vaak steeds maar weer terugkomen! Tijd om met de 5-times why aan de slag te gaan om de werkelijke oorzaak op te sporen en te elimineren!

 

Verbeterprojecten zijn er in alle maten. De kunst is het juiste document te gebruiken voor de juiste uitdaging. De A3 is daarbij een prima medium om een gemiddeld verbeterproject mee vast te kunnen leggen. Met wat ondersteuning kan iedereen dit document gebruiken en is daarmee een belangrijk hulpmiddel om gestandaardiseerd continue te kunnen verbeteren…….

 

Zoek je een ander Lean document of heb je vragen over het gebruik van bovenstaande documenten? Laat het ons weten! Wij zijn gespecialiseerd is proces analyse en weten welke documenten wanneer het best kunnen worden toegepast.