Verspillingen

In de afgelopen 20 jaar heb ik veel bedrijven bezocht en ondersteund in de technologische industrie. Stuk voor stuk mooie bedrijven. Maar wat daarbij opvalt is de hoeveelheid verspillingen ofwel Waste die nog aanwezig is. Vaak is er geen “drive” of zelfs geen programma wat deze verspillingen moet gaan wegnemen.

Waarom is dit zo lastig?
Dat er “Waste” is in bedrijven weten we natuurlijk allemaal. Soms valt dat mee, maar in de overgrote gevallen zien medewerkers en management de verspillingen helemaal niet meer. Vraag je aan een willekeurige medewerker wat er te verbeteren valt en je krijgt binnen 10 min minstens 2 A4 ’tjes vol met ideeën (of meestal oude klachten).

Het probleem zit ‘m vaak in de organisatie structuur.
Onze vaak hiërarchische manier van organisaties maakt dat er van FLOW vaak helemaal geen sprake is. Elke afdeling werkt daarbij zo efficiënt mogelijk (dat was immers de target) en deelt het werk zodanig in dat de output voor zijn of haar afdeling het meest gunstig is. Het resultaat: wachttijden en dus verspillingen! Deze kunnen daarbij overigens behoorlijk oplopen.

Waardestroom map.
Voor een project organisatie heb ik laatst een waardestroom map gemaakt voor het offerte proces. De gemiddelde doorlooptijd bleek 4 weken te zijn. Door slimme keuzes te maken en informatie op een betere manier te beheren bleek dat een doorlooptijd van 1 uur haalbaar was. Een reductie van maar liefst ruim 99%!
Een goede insteek die ik zelf altijd hanteer is een reductie van de doorlooptijd met 50%. Dit geldt dan natuurlijk voor alle processen vanaf order intake t/m de oplevering. Het blijkt een bescheiden KPI te zijn maar maakt wel dat mensen gaan nadenken over waar verspillingen in de flow nu eigenlijk verstopt zitten.

Pas op voor gewenning
Binnenkort gaan weer veel bedrijven hun boekjaar afsluiten. Onze target was een doorlooptijd van maximaal 1 week! Hoe lang doet jouw bedrijf hierover? Helaas blijkt echter dat de gewenning vaak snel optreed. Oh dat doen we al jaren zo! Ja ja, die kennen we……
Mijn favoriete boek daarom “Learning to see” van John Shook.